Головна » Новини Тернополя » Усіляка всячина |
16:25:02 Червона смородина | |
![]() Червона смородина – багаторічний чагарник заввишки до півтора метрів. Кущі компактніші, ніж у чорної смородини, ростуть і плодоносять до 25 років. Щорічно в кущі утворюється від 2-х до 5-ти нових пагонів. Висока утворювання пагонів зберігається протягом багатьох років. П'ятирічні кущі мають 11-16 гілок різного віку. На гілках знаходяться бруньки– прості ростові, прості квіткові і змішані. З ростових бруньок утворюються пагони, з простої квіткової - суцвіття, а із змішаної – короткий приріст з листям або розетки листя і суцвіття. Формування квіток в брунці починається в кінці червня - на початку липня і закінчується навесні наступного року. Цвітіння залежно від погодних умов починається на початку другої половини травня і продовжується 6-12 днів.
Червона смородина – зимостійка і високоврожайна культура. По врожайності вона навіть перевершує чорну смородину. Ягоди цього куща багаті каротином, тіаміном, солями заліза, фосфором і кальцієм. Ягоди червоної смородини використовують в свіжому вигляді, а також у вигляді желе, соків, вин, варення, мармеладу. Соки і морси, приготовані з її ягід, знижують температуру, покращують апетит, сприяють виведенню з організму солей, підвищують працездатність.
Завдяки пізнішому, ніж у чорної смородини, розпусканню бруньок червона смородина менше ушкоджується весняними заморозками. Суцвіття у червоної смородини - багатоквіткова кисть. Залежно від сорту і умов зростання в одній утворюється 10-25 квіток і зав'язується 10-20 ягід. Біологічні особливості сортів виявляються вже у молодому віці і виражаються в силі зростання надземної і кореневої системи. У знов висаджених саджанців коріння відновлюється приблизно через 3 тижні, і при достатній вологості грунту зростання їх досягає два-три міліметри в добу. Новоутворення коріння в рік посадки йде як в горизонтальному, так і у вертикальному напрямі. Вже через рік після посадки діаметр кореневої системи складає 80-100 сантиметрів, що перевищує діаметр крони майже в два рази. А через два роки коріння розростається завширшки більше 2 метрів. Коренева система молодих рослин швидко освоює об'єм грунту і через 3-4 роки після посадки рівна кореневій системі дорослих рослин.
Червона смородина - світлолюбна рослина. Їй необхідне правильне розміщення, регулярне проріджування і обрізання. Червона смородина вважається менш вимогливою до вологи, чим чорна, але при недоліку грунтової вологи і атмосферній засусі утворює дрібні ягоди. Як і всі плодові і ягідні культури, червона смородина краще росте на родючих грунтах. Проте вона більш за інші породи мириться із слабокислими грунтами. Висока пристосовність до умов зростання пояснюється великий мочковатістью кореневої системи. Здатність червоної смородини виростати на карбонатних грунтах вигідно відрізняє її від інших культур, тому ділянки карбонатних грунтів в першу чергу слід відводити під червону смородину.
Червону смородину розмножують горизонтальними відведеннями, зеленими і рідше, – живцями, що одеревіли. При розмноженні горизонтальними відведеннями використовують сильні однорічні гілки за наявності на них здорових бруньок. Ці гілки укладають в борозенки завглибшки 6-8 сантиметрів, пришпилюючи їх дерев'яними або дротяними гачками. Підгортають відведення при висоті 10-12 сантиметрів, не допускаючи повного їх одеревіння. Укоріняються відведення лише при хорошому зволоженні грунту. Для захисту їх від опіків поверхню грунту мульчують деревною тирсою. Червону смородину висаджують рано навесні або осінню в ями розміром 45 на 50 сантиметрів. Висаджують дворічні рослини, що мають не менше 5 скелетного з хорошою мочкою коріння завдовжки не менше 20 сантиметрів і з надземною частиною з двох гілок завдовжки по 40 сантиметрів.
При посадці умовну кореневу шийку саджанця заглиблюють на глибину 6-7 сантиметрів. Надземну частину його для кращого галуження укорочують, залишаючи 6 нижніх бруньок. Догляд за молодими посадками складається із створення сприятливих умов для приживання і подальшого зростання. Своєчасними поливами з подальшим спушенням підтримується достатня вологість грунту і забезпечується доступ повітря до коріння. Позитивно впливає на приріст пагонів і формування могутнішої кореневої системи післяпосадочне мульчування грунту. Червона смородина, довго виростаючи на одному місці, щорічно виносить з грунту значну кількість елементів живлення, які витрачаються на зростання кореневої системи, втеч і листя для формування урожаю ягід. Частково заповнюються живильні речовини за рахунок розкладання опалого листя і відмерлого коріння, але в основному необхідні мінеральні і органічні добрива. Регулярне внесення добрив, своєчасне знищення бур'янів і полив забезпечують хороший щорічний приріст пагонів і підвищують урожаї.
Основні добрива краще вносити в першій половині вересня, а половину дози азотних – навесні. Поливають червону смородину навесні після цвітіння, влітку в період зростання зав'язі, восени до замерзання грунту. Під один кущ потрібно вилити 3-4 відра води. Для захисту від зимових пошкоджень кущі підгортають снігом. Дозрівання ягід червоної смородини починається в середині липня. На відміну від чорної смородини, ягоди червоною міцно утримуються в кисті і не обсипаються. Це дозволяє збирати їх поступово. При зборі знімають всю кисть. | |
|
Всього коментарів: 0 | |