Головна » Новини Тернополя » Релігія |
11:43:26 Сьогодні вдзначаємо свято "Маковія" | |
Маковія ще називають його Перший Спас, Спас на воді або Медовий Спас — все це народні назви православного свята Винесення чесних древ Животворящого Хреста Господнього, або Свято Всемилостивого Спасу та Пресвятої Богородиці, яке відзначають у перший день Успінського посту 14 серпня. Вважається, що назва свята Маковія утворилася шляхом накладення імені Маккавея і співзвучної із ним рослини маку, який дозріває у цей час. На святкових столах обов'язкові страви, приготовані з медом і маком. В цей день у церквах святять воду, квіти й мак. Ось як в давнину українці святкували це святоВ день, на Маковія люди ішли до церкви з букетами квітів, в яких обов'язково були присутні великі зрілі голівки маку. Цей букет називали «маковійчиком» або «маковійкою» і в нього додавалися чорнобривці, жоржини, айстри, гвоздики, барвінок, а ще різноманітні трави (зілля): волошки, м'яту, чебрець, любисток, полин, деревій. В букеті кожна квітка мала особливий зміст. Так, додавши до букету м'яту, її зілля повинно було стерегти сім'ю від різних напастей й давати здоров'я, ласкавицю — для того щоб у родині була злагода та ніжність, квітку соняху, яка було уособленням небесного світила, щоб сонце завжди було ласкавим і милосердним до людей, тварин та рослин. Після освячення «маковійчика» в церкві, букет кладуть за образ і зберігають до весни. На весні мак розсівають на городі, а висушені квіти на Благовіщення дівчата вплітали собі у волосся — «щоб не випадало». Обрядова їжа цього дняЗ основних страв на Маковія господині готують пісний борщ з грибами. Також віруючі зранку нічого не їдять, аж поки не вип'ють свяченої води. Обрядова їжа цього дня є «шулики», або «ломанці». Готують її так: печуть пісні коржі на соді, ламають на дрібні шматочки і заливають свіжим медом з перетертим маком. Цю страву залюбки ласують діти. В цей день хворі на пропасницю купаються в річці, бо вода на свято Маковія вважається цілющою. | |
|
Всього коментарів: 0 | |