Головна » Статті » Садівництво » Овочі |

Пастернак посівний - Pastinaca sativa L. – дворічна або багаторічна трав'яниста рослина з сімейства зонтичних. Народні назви: товста морква, бараняча морква, корінь веретенний, оленячий корм. Остання назва пов'язана з тим, що його охоче їдять тварини, в тому числі і домашні, наприклад, свині. Пастернак - прекрасна кормова рослина не тільки для худоби, але і для птиці."
Вирощується він здебільшого з-за свого м'ясистого, ароматного та солодкого кореня, схожого на веретено. У перший рік з насіння утворюється коренеплід з розеткою листя. Зовні корінь жовтувато-бурий з темними кільцевими смужками, всередині - білий або ледь-ледь жовтуватий. На другий рік з'являється зелене порожнисте стебло від 40 до 180 см. заввишки. Стебло у пастернаку пряме, голе, вгорі розгалужене. Листя роздільно перисте. Зверху листя глянцеве, а знизу або голе, або опушене. Верхні листки сидячі, нижні на коротких черешках. Золотисто-жовті дрібні квіти зібрані в суцвіття - складний зонтик. Утворюються парасольки на верхівці стебла і з бічних гілок.
Цвіте рослина в червні - липні. Запилюється перехресно пастернак за допомогою комах. Приємно пахне.
Плоди - двосім'янки зеленувато-жовтого кольору, сплющені з боків і притиснуті один до одного, з крилами. При дозріванні плід розділяється на два односім'янних сухих нерозкритих плодики. Плоди дозрівають у вересні.
У дикому стані на території Росії пастернак не росте. У Середній Азії зустрічається по узбіччях доріг, канавах, на кам'янистих і місцях, межах, просіками, вважаючи за краще сухі або неважливі місця. На полях і городах в Росії іноді зустрічається здичавілий пастернак. Вирощують просо як культурна рослина на всій європейській території Росії, на Кавказі.
Вирощують його не тільки для їжі, але і як лікарська рослина. Часто сіють його на одному полі з морквою, петрушкою, селерою. Прополювати і збирати пастернак потрібно в суху погоду, при зіткненні з вологою шкірою, особливо у світловолосих і світлошкірих людей, він може викликати роздратування шкіри. Найсмачнішим і цінних вважається корінь пастернаку, просидів у землі до морозів. У плодах пастернаку містяться вітаміни: C, PP, каротин, цукориди, ефірна олія, білки, клітковина, кумарин, рутин, такі цінні мікроелементи, як фосфор, калій, цинк, мідь.
Пастернак використовується і офіційної і народною медициною. Вживання в їжу коренеплодів попереджає напади стенокардії, допомагає при занепаді сил, діє як болезаспокійливий при кольках в шлунку, при каменях у нирках і сечовому міхурі. Відвари з пастернаку використовують для лікування анемії, водянки, неврозів і жіночих хвороб.
При каменях і піску в нирках як сечогінний засіб застосовується відвар з листя пастернаку. Ложку подрібнених сухих листя пастернаку залити 1 склянкою окропу, і кип'ятити 15 хвилин.
При шлункових колійках. 1 десертну ложку подрібнених коренів залити 2 склянками води, довести до кипіння, і кип'ятити на повільному вогні 15 хвилин.
Сік з пастернаку призначають чоловікам при статевих розладах. Багато народні цілителі вважають, що після 50 років кожному чоловіку потрібно включити до свого меню корінь пастернаку.
Порошок з насіння використовують для розширення судин і поліпшення кровопостачання серцевого м'яза.
Водний настій коренів з додаванням меду приймають внутрішньо при ослабленому організмі, після перенесення важких хвороб. 2 ст. ложки подрібненого кореня залити 1 склянкою окропу в термосі і наполягати всю ніч. Додати 1 ст. 1 ст. ложку меду і приймати по 1 ст. ложці 4 рази на день за 30 хвилин до їжі.
При неврастенії. 1 чайну ложку подрібнених коренів залити 1 склянкою окропу і кип'ятити на водяній бані на повільному вогні 20 хвилин. Наполягати до охолодження. Процідити. Долити кип'яченою водою до початкового об'єму рідини і приймати по 1 ст. ложці 4 рази на день за півгодини до їжі.
Пастернак використовується в кулінарії багатьох країн світу. Семена пастернаку розтирають і використовують як спецію, додаючи в різні блюда, наприклад, в салати і маринади. Особливо він добре поєднується з огірками та помідорами, покращуючи смак консервованих овочів. З кореня пастернаку готують всілякі страви: супи, пюре, запіканки, салати ...
Суп з пастернаку з індичкою
Вам буде потрібно:
- 300 г філе індички;
- 1-2 моркви;
- 1-2 пастернаку;
- 5 г зелені петрушки;
- 1-2 лаврових листа;
- Сіль, перець за смаком.
Спосіб приготування:
Філе індички промити, нарізати шматочками і варити до напівготовності в 1,5 літрах води. Морква і корінь пастернаку натерти на тертці і додати в бульйон, посолити, поперчити. Варити до готовності. За 5 хвилин до готовності додати лавровий лист і подрібнену зелень петрушки.
Салат з пастернаком
Вам буде потрібно:
- 2 кореня пастернаку;
- 1 корінь моркви;
- 1 корінь селери;
- 5 г зелені селери;
- Кілька гілочок кропу;
- Майонез для заправки;
- Сіль за смаком.
Спосіб приготування:
Натерти на тертці коренеплоди пастернаку, моркви, селери. Зелень селери подрібнити. Все перемішати, посолити, заправити майонезом, прикрасити гілочками кропу.
Чіпси з пастернаку
Вам буде потрібно:
- Коренеплоди пастернаку;
- Рослинна олія;
- Сіль, перець за смаком.
Спосіб приготування:
Коренеплоди пастернаку промити, почистити, нарізати на тонкі смужки і обсмажити на сковороді з рослинним маслом протягом 40-50 хвилин до золотавої скоринки. Злегка посолити, поперчити. Можна посипати рубаною зеленню кропу.
Страви з пастернаку, приготовлені рукою жінки, сприяють розпалюванню чоловічої пристрасті. Пастернак рекомендується вживати в їжу тим, хто хоче досягнути успіху в торгівлі та бізнесі.
Автор: Наталія Антонова
Переглядів: 6917
| Теги: |