"Пропоную вашій увазі свої «рецепти» виготовлення.
1. Матеріали: Дерево м'яких порід - осика, липа, або
щільний пінопласт (для виготовлення заготовки, або моделі), сталевий дріт 0,4 -
0,5 мм, мідний дріт 0,4 - 0,5 мм, припій з найменшою температурою плавлення,
свинець, товстостінна пластикова пляшка (для виготовлення крила), фарби (різних
кольорів), можна аерозольну, швидкосохнучу (я використовую в якості основної -
акрилову білу фарбу, і гуаш учнівську, для розмальовки в різні кольори,
покриваю захисним ПФ безбарвним лаком, або яхтним лаком ), трійники і гачки
відповідних розмірів з довгою цівкою, клей ПВА, алебастр, мило, графітовий порошок
(можна натерти на дрібному наждачному папері з простого стрижня, м'якого олівця
(М)."
Інструменти:
Гострий ніж (підійде шпалерний), гострозубці, або бокорізи, плоскогубці,
круглогубці, або качконіс, пензлик учнівський (білка), струбцина, консервна
банка (для плавки свинцю), паяльник - 75 - 100 Вт, ортофосфорна кислота для
пайки , Дерев'яний брусок, наждачний папір № 1 або № 2, набір надфілів.
Виготовлення заготовки
(моделі): З дерева, або щільного пінопласту вирізаю форму
заготівки ножем (чорнова обробка), потім дерев'яним бруском з наждачним
папером, роблю чистову доопрацювання (розмір і форма заготовки робиться на
розсуд). Хвостову частину заготовки роблю тонше (на дві товщини стінки
пластикової пляшки), тільки на спинці і боках заготовки, довжиною близько 7мм. Коли заготовка готова,
вставляю в неї заздалегідь підготовлені гачки, (видаляю вушко), посадивши їх на
клей ПВА. Потім візуально визначаю, в якому місці заготовки буде проходити
центр ваги і роблю в цьому місці позначку олівцем. Вставляю в заготовку
сталевий дріт, діаметром 0,4-0,5 мм, вигнутий у вигляді дуги (це буде петелька).
Правильність положення петельки перевіряю, підвісивши заготовку за цю петельку
на дроті. Якщо петля у заготовці стоїть не правильно (головна частина заготовки
переважує хвостову), роблю поправку, і встановлюю заново петельку до тих пір,
поки балансир не буде висіти горизонтально. У цьому випадку, коли буде припаяно
клило до балансира, то хвостова частина балансира стане трохи важчою, і
балансир прийме правильну рівновагу.
Коли петелька буде на заготовці в потрібному місці, то її
можна теж «посадити» на клей ПВА. Потім візуально визначаємо, в якому місці
заготовки буде проходити центр ваги і робимо в цьому місці позначку олівцем. Вставляю
в заготовку сталевий дріт, діаметром 0,4-0,5 мм, вигнутий у вигляді дуги (це
буде петелька).
Виготовлення форми: Отже, заготовка - готова! Тепер
можна приступити до виготовлення форми для лиття. Для цієї мети я взяв
пластикову коробку з-під чорнильної ручки і розпиляв її верхню частину (кришку
коробки) навпіл, одержавши, таким чином, дві однакові трьох стінні коробочки,
багаторазового використання (застиглу форму витягуючи, злегка розводячи бічні
стінки пластикової коробочки). Для полегшення виймання форми, дно і стінки
коробочок змащую рідким милом (щоб алебастр не прилипав до коробочки).
Для виготовлення форми, використовую алебастр з
додаванням клею ПВА (для збільшення міцності). Перед тим, як залити форму,
необхідно заготовку ретельно змастити густим мильним розчином (рідким милом), і
дати милу підсохнути. Потім, заповнюю алебастром (як сметана) одну половинку коробочки,
попередньо закривши місце відсутньої стінки коробочки - будь-яким плоским
предметом (шматок ДВП, платівка пластику, або скло), акуратно ложу туди
заготовку - боком, і вдавлюють заготовку до половини в алебастр.
В якості
направляючих використовую металеві шайби, можна також використовувати кульки
від підшипників, або маленькі монети. Даю формі добре застигнути, після чого
гострим ножем знімаю всі нерівності і зайвий алебастр, таким чином, щоб заготовку
можна було легко витягти з форми. Витягати заготовку з форми треба дуже
обережно, щоб її не пошкодити. Після того, як заготовка вийде з форми, вирізаю
ножем «літники» (місце для заливки свинцю), і «випори» для виходу гарячих газів
(див. фото № 2). І ось, перша половина форми - готова. Тепер залишається
вставити назад у форму заготовку, і все покрити милом, для того, аби до неї не
прилипла друга половина форми.
Після того, як підсохне мило на змащеній формі зі вставленою в неї заготовкою,
з'єдную першу форму (припустимо, ліву), з другої коробочкою, в якій будемо
формувати праву половинку форми. Виставляю коробочки таким чином, щоб відсутня
стінка коробочки догори, злегка здавлюють обидві коробочки струбцінкой.
Алебастрову суміш для другої половинки форми, я роблю теж з додаванням клею
ПВА, що надає не тільки формі додаткову твердість, але і збільшує час
затвердіння алебастру, що в нашому випадку йде тільки на користь. Тільки
консистенція алебастровий суміші повинна бути кілька рідині, ніж та, яку була
потрібна для виготовлення першої половинки форми, щоб її можна було залити в
коробочку. Заливаючи коробочку алебастром, потрібно стежити, щоб алебастр
рівномірно заповнював весь простір, не утворюючи пустот і пухирів. Після того,
як друга половинка форми буде залита (заливається в один прийом), треба чекати
гарного затвердіння алебастру, на це може знадобитися час близько години.
Потім, лезом ножа я злегка розсовують обидві половинки форми і поділяю їх
повністю. Поки затверділа форма не висохла остаточно, вирізаю «літники» і
«випори». Тепер треба дати обом половинкам форми повністю висохнути. Для цього
я акуратно виймаю форми з коробочок. При сушінні, форми не можна класти на
гарячі поверхні, тому що при прискореному висиханні, може статися деформація
форм.
Відливання балансирів.
Для того щоб відлитий балансир легко виймається з форми, треба відбиток на
формі покрити мильно-графітовим розчином. Для цього треба взяти шматочок
графіту (якщо немає графітового порошку), підійде навіть стрижень звичайного
олівця, або графітові щітки від ел. двигуна.
двигуна. Натираємо графіт на дрібнозернистим наждаковим шкірці і висипаємо його
в рідке мило, за принципом - «кашу маслом не зіпсуєш», після чого ретельно
перемішуємо. Наносити суміш треба м'якою кистю ті місця, де буде знаходитися
свинець при заливці. Даємо суміші підсохнути. Тим часом, можна зайнятися
заготовкою петельок.
При литті, використовує тільки суху форму (алебастр), в іншому
випадку, може ТАК БРИЗГНУТЬ ... гарячим свинцем! При роботі з розігрітим
свинцем ВИКОРИСТОВУЙТЕ ЗАХИСНІ рукавиці, костюмів, взуття, головних
уборів і ЗАХИСНІ ОКУЛЯРИ! ПРАЦЮВАТИ в добре провітрюваному
приміщенні!
Перед заливанням форми свинцем, необхідно в форму вставити гачки і петельку.
Щоб гачки і петелька не випадали зі своїх місць, я беру пластилін, роблю його
м'яким (шляхом розминання), і буквально роблю легкий мазок пластиліном в тому
місці, де повинні знаходитися гачки і петелька. Потім беру сталевий дріт 0,4 -
0,5 мм, і за допомогою Круглогубці згинаю дріт таким чином, щоб вона чітко
містилась у відтисненні на формі (вибирається найглибший і чіткий відбиток),
при цьому нижню частину петельки роблю на кілька міліметрів довше, потім
загинаю кінці петельки в різні боки, і відкушували зайву дріт бокорізи (від
згину на 1,5 - 2мм). Це потрібно для того, щоб петелька не виймати з тіла балансира.
І так, готова петелька повинна знаходитися в тілі балансира на 3 - 4 мм. Тепер
справа за кріпленням гачків у формі. Гачки бажано використовувати того ж номери
і конфігурації, що і на заготовці. Якщо таких гачків немає, то ножиком можна
продряпаний паз для гачків додатково. Фіксуємо положення гачків у формі
пластиліном, і акуратно з'єднуємо обидві половинки форми, для надійності,
затиснувши форму в струбцінке. Тепер можна відливати. Виймати готовий виріб
треба лише тоді, коли свинець повністю застигне. Більш якісна заливка буде,
якщо заливати свинець у попередньо нагріту форму. Я зазвичай прогріваю форму,
заливши свинець у форму без використання гачків і петельки кілька разів, поки
форма не стане теплою.
Після того як ви відокремте від форми відлитий балансир, дайте йому охолонути,
або занурте його в холодну воду, взявши його плоскогубцями за гачок.